Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Συμμετοχή του τομέα Φυσικοθεραπείας στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics, Αθήνα

Οι φοιτητές του Τομέα Φυσικοθεραπείας της Σχολής Υγείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου συμμετείχαν ως εθελοντές στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics, που διεξήχθησαν στην Αθήνα από τις 25 Ιουνίου – 4 Ιουλίου 2011.
Ο τομέας συμμετείχε στο πρόγραμμα των Παγκόσμιων Αγώνων «Υγιείς Αθλητές». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ως στόχο να βελτιώσει την υγεία και τη φυσική κατάσταση των αγωνιζομένων αθλητών, προκειμένου να προαχθεί η ικανότητά τους για άσκηση και η ποιότητα της ζωής τους. Eπαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων – μετά από κατάλληλη εκπαίδευση - εξέτασαν και ενημέρωσαν τους αθλητές σε διάφορους τομείς υγείας (οφθαλμομετρία, οδοντιατρική, ακοολογία, φυσικοθεραπεία, προαγωγή της υγείας και ποδιατρική).
Οι φοιτητές του τομέα εκπαιδεύθηκαν από εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές του εξωτερικού και στη συνέχεια προσέφεραν τις υπηρεσίες τους κυρίως στους τομείς της φυσικοθεραπείας (FUN Fitness) και στην ποδιατρική. Στο FUN Fitness, οι αθλητές αξιολογήθηκαν σε διάφορες παραμέτρους λειτουργικότητας (ευελιξία, μυϊκή δύναμη, ισορροπία, αερόβια ικανότητα) και ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης εκπαιδεύθηκαν βάσει συγκεκριμένου εκπαιδευτικού υλικού που τους διενεμήθη. Στην ποδιατρική αξιολογήθηκαν τυχόν λειτουργικά προβλήματα των αθλητών στα πόδια και στην ποδοκνημική άρθρωση, καθώς και δυσπλασίες που μπορεί να επηρεάσουν την αθλητική τους επίδοση. Παρασχέθηκαν οι κατάλληλες συμβουλές και εκπαίδευση για την υγιεινή των ποδιών και των δακτύλων.
Κατά γενική ομολογία, ήταν μια εξαιρετική εκπαιδευτική ευκαιρία στον τομέα της προαγωγής της υγείας για όλους τους συμμετέχοντες. Σε ένα πολύ φιλόξενο και χαρούμενο περιβάλλον δόθηκε η ευκαιρία για συναντήσεις με εθελοντές συναδέλφους από άλλες χώρες, για ανταλλαγή απόψεων με άλλους φοιτητές και συναδέλφους από την Ελλάδα, εξάσκηση κλινικών δεξιοτήτων, αλλά κυρίως επαφής με άτομα με διανοητική αναπηρία από κάθε γωνιά του πλανήτη, γεγονός το οποίο βεβαίως «αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου